Той си е отишъл на 95-годишна възраст

Мартин Грийнфийлд, оцелял от Холокоста, чиято империя за поръчкови костюми е включвала американски президенти и известни личности, почина на 20 март на 95-годишна възраст, предаде АФП. Считан за един от най-добрите шивачи в САЩ, той вярва, че облеклото е спасило живота му.

Грийнфийлд е роден през 1928 г. в Павлово (тогавашна Чехолсовакия) с името Максимилиан Грюнфелд в семейството на евреи. Като тийнейджър е изпратен в Аушвиц, където му е възложено да пере дрехите на пазачите. След като е пребит за това, че случайно разкъсва ризата на нацист, той я поправя и я носи под униформата си до края на престоя си в концлагера, където погрешно я приемат за знак за специални привилегии.

"Денят, в който за пръв път облякох тази риза, беше този, в който разбрах, че дрехите притежават сила", пише той в мемоарите си "Мярка за мъж: От оцелял в Аушвиц до президентски шивач".


След победата над Германия Грийнфийлд получава своята свобода. По-късно шивачът прави костюми за американския президент Дуайт Д. Айзенхауер, който ръководи съюзническите войски по време на Втората световна война.

На 19-годишна възраст Грийнфийлд се качва на кораб за Ню Йорк само с 10 долара в джоба си. В рамките на няколко седмици той променя името си и си намира работа във фабрика за дрехи в Бруклин. Три десетилетия по-късно, през 1977 г., той купува фабриката, преименува я на свое име и продължава да я превръща в институция в Ню Йорк.

Ръчно ушитите от него костюми се превръщат в символ на статус, а сред покровителите му са филмови, музикални и спортни звезди като Франк Синатра, Пол Нюман, Мартин Скорсезе, Леонардо ди Каприо, Майкъл Джексън, Коби Брайънт и мафиотът Майер Лански.

Елтън Джон и Бърни Топин получиха наградата „Гершуин”

Бизнесът му облича и шестима президенти, включително Барак Обама, Доналд Тръмп и Джо Байдън.


HBO (Ейч Би О) сключва договор с него за изработката на облеклата в стил 20-те години на миналия век за криминалната драма "Boardwalk Empire". Следват други телевизионни и филмови договори.

Според "Таймс" най-разпознаваемото му творение може би е червеният костюм и контрастната оранжева жилетка, с които е облечен Жокера на Хоакин Финикс.

През последните години Грийнфийлд предава бизнеса си на синовете си Тод и Джей, като се оттегля на северния бряг на Лонг Айлънд.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: БГНЕС