Засаждането на рифове със здрави малки корали е един начините за възстановяването им

Лидери на тихоокеанските страни са нащрек, след като американски учени предупредиха, че светът се приближава до историческо масово избелване на коралите, предизвикано от високите температури на водата и подхранвани от изменението на климата, разказват от Voice of America (VOA).

Големият бариерен риф в Австралия представлява подводна цветна дъга. Сега обаче части от него са бяло платно. Това се нарича избелване на коралите - симптом на високите температури на океана, които могат да доведат до смъртта на риф и видовете, които живеят там. Морските горещи вълни нарастват по честота, мащаб и тежест и това е пряк резултат от изменението на климата и глобалното затопляне.

Учени с ново предупреждение за бъдещето на Големия бариерен риф

Високите нива на топлинен стрес, картографирани през 2023 г., накараха Националната океанографска и атмосферна администрация на Съединените щати да актуализира своите карти за предупреждение за избелване на корали. Морският еколог Манзело казва, че светът е на ръба на историческо събитие за масово избелване на коралите. Експертите сравняват загубата на кораловите рифове с изсичането на тропическите гори на Амазонка. 

Президентът на Палау Сурангел Уипс младши посочи, че ситуацията не е безнадеждна и че коралите могат да бъдат устойчиви. "Всеки път, когато сме имали събитие за избелване на корали, някои от тези видове се връщат. И ние просто се надяваме, че това събитие не е твърде широко разпространено и твърде разрушително", заяви той.

Поради затоплящите се океански води: Голяма част от кораловите рифове са застрашени от изчезване

Алън Фридландър, главен учен в National Geographic, казва: "Палау, Маршаловите острови и части от Кирибати притежават така наречените супер рифове, корали, които се възстановяват по-бързо от избелване от други рифове. Тези супер рифове са зони, които трябва да бъдат отделени за защита", смята той.

Засаждането на рифове със здрави малки корали е един от малкото начини, по които хората могат да ускорят процеса на възстановяване на рифа, казват учени, които работят с Министерството на природните ресурси на САЩ. Може да отнеме между 12 и 15 години, преди тези екологични съкровища да се върнат към здравето, допълват от Voice of America (VOA).

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: Voice of America (VOA), dariknews.bg