Бойците извършиха въздушен десант с хеликоптер от авиобазата в Крумово

България и още две планински държави - Австрия и Хърватия, участват в едно от най-зрелищните военни учения на връх Перелик в Родопите. Особеното е, че бойците тренират в екстремни зимни условия на 2000 метра надморска височина.

За една военна операция в планината най-важното е да можеш да се придвижиш, да оцелееш и да изпълниш мисията. Затова придвижването е със ски, снегоходки, моторни шейни и тежка верижна техника.

Оцеляването е въпрос на правилно изграден подслон. „След като сме избрали мястото, правим инспекция със сондата, за да видим каква е основата - да няма вода, камъни и да сме защитени от лавини”, заяви командирът на 101-ви Алпийски полк – Смолян майор Данаил Карабов.

Иглу или пък снежна хижа - опитните бойци от 101-ви Алпийски полк могат да изградят снежно укритие за час-два. „Опитът си казва думата. Когато правим курсове с новопостъпили, се прави за 4-5 часа”, допълва майор Карабов.

Вдигат заплатите на военнослужещите и цивилните служители

Лейтенант Никола Андреев разказва за конструкцията на снежните хижи, където българските алпийци са изкарали не няколко часа, а цяла нощ.

„Конструкцията е солидна, има около 40 сантиметра сняг над главите ни. Изолирано е. Температурата е от 0 до 2 градуса, докато навън през нощта беше - 11, с тежък снеговалеж и вятър. Важно е, защото отгоре има най-малко един тон сняг. Има клечки, с които следим колко дебел е снегът. Ако е много, ще се струти. Ако е малко, пак ще се струти и има опасност човек да бъде погребан вътре”, допълни той.  

За час навън при вятър, мраз и сняг на височина 2000 метра човек рискува да премръзне. При тези екстремни обстоятелства бойците от България и гостите от Хърватия и Австрия извършиха въздушен десант с хеликоптер от авиобазата в Крумово. Поеха на патрулна мисия. Бяха обсадени от врага, имаше престрелка с ранени.

Български контингент се включва в стабилизиращите сили на НАТО в Косово

„Изумява ме фактът, че въпреки натоварването и многото ангажименти, които имаме през годините, мотивацията и нивото на бойния дух е изключително високо. Това ме прави щастлив като командир на полка”, заяви командирът на 101-ви Алпийски полк – Смолян полк. Стефан Димов.

Като по часовник, алпийските бойци от трите държави организираха и евакуация на ранени с моторни шейни и вертолет.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase