Случаят е от Габрово

Десетки къщи в габровски квартал останаха откъснати от света след продажба на местността на частно лице. Пътят обаче не бил ограден. Сега на неговото място новият собственик изкопал ров и живеещите в района няма как да преминават. Те разказват, че не могат да стигнат с кола до домовете си. За линейка или пожарна в случай на нужда и дума не може да става.

Без достъп на коли и линейки: Огромен стълб блокира улица към жилищен блок в София

За да вървят пеша, на жителите се налага да минават през храсти и ями. Местността е вилна зона. Живущите там плащат данъци. Достъпът до поне 10 къщи е блокиран. Дори боклукът им не може да бъде изхвърлян от почистващата фирма.

„С новия собственик не може да се говори. Той ни изнудва за пари. Искаше да си купим гората. Първо говореше за 5 000 лв., след това станаха 180 000 лв.”, каза в ефира на „Здравей, България” жена, която живее там. Пред очите ѝ той докарал фандрома, с която изкопал ров и умишлено спукал тръба на ВиК дружеството, заради което водоподаването временно било ограничено.

Мъж, който живее в района, реши да попита по телефона собственика на имота по колко лева би продал земята. Николай Илиев заяви, че не иска да каже точната цена по телефона и се закани да говорят на живо.

Домът на семейство от София е блокиран от месец заради развален багер (ВИДЕО)

Месните са сезирали прокуратурата и общината, след като мъжът нарочно съборил дънери, за да възпрепятства тяхното преминаване. От Община Габрово признали, че става въпрос за техническа грешка. Поправянето ѝ обаче можело да отнеме години. Хората определят новия си съсед като агресивен.

От общината уточниха за NOVA, че имотът е бил държавен до 2007 г., след което е реституиран на наследници и впоследствие - купен от настоящия собственик. Сега е частна гора. С годините там се е обособил горски път, осигуряващ достъп до район в местност Шенини, в който има повече от 10 застроени поземлени имота.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase