Това заяви премиерът в оставка пред българските журналисти в Брюксел

Връщане на масата на преговорите поиска премиерът в оставка Николай Денков. От Брюксел, където е на срещата на върха, той обяви готовност за всякакви „разумни” компромиси, които биха довели до работещо и стабилно правителство. И призова - въпросите да не се въртят около едно или две имена, а как би работило правителството след ротацията.

„Голяма политическа грешка” – така Денков определи решението Мария Габриел да внесе при президента папка с министри, без преди това да е имало консултации. И сега всички ще трябва да търсят начин за излизане от ситуацията.

„Това е грешка, от която всички трябва да търсим начин да излезем. Така не се прави - аз това ѝ го написах. Трябва да видим дали може да се поправи счупеното. Дали тя би могла да бъде премиер, или да се търси друг премиер от ГЕРБ. Не знам, това трябва да се обсъди в хода на преговорите”, добави премиерът в оставка.

Каква е "диагнозата" на политическото напрежение

Дали може да се зачеркне Асен Василев, както настояват от ГЕРБ - отговорът на Денков: „Аз не зачерквам никого. Тези въпроси се обсъждат в комплект, заедно със споразумението, което също остана недовършено. Аз съм готов на всякакви разумни компромиси, за да има стабилно правителство”.

Но допълни - името на Мария Габриел не може да бъде поставено за гласуване от парламента самостоятелно, като премиер, без състав на Министерския съвет.

Йотова: Липсва политическа култура и при двете страни в коалицията

Засега не е ясно дали и кога ще има разговори между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС. Според Денков Кирил Петков търсил Бойко Борисов, но без успех. Сага въпросът е кой кого трябва да потърси. „Те са прекъснали комуникацията, очаквам да се обадят”, посочи той.

Формирането на правителство с втория мандат ще е много трудно, смята Денков. „Аз все още се надявам, че може да се реализира и първият, но ако не, ще използваме втория, доколкото е възможно”, твърди Денков.

Тази политическа нестабилност вече се отразява и на шансовете ни за сухопътен Шенген и на влизането ни в Еврозоната, предупреди премиерът в оставка.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase