Въпреки очакванията, парламентът не гласува проектокабинета „Габриел”

След цяла седмица, заредена с обрати, ултиматуми, ходове без аналог и очаквания за развръзка в последния работен ден, всичко беше поставено на пауза. След заканата на ГЕРБ, че последният ултиматум към ПП-ДБ изтича именно днес, политиците оставиха без отговор въпросите какво следва. В парламента се занимаваха с контрол на министрите и редовния си дневен ред. А препратките към блокиралата ротация и взривения диалог между коалициите бяха по-скоро под формата на шеги.

Денков: Разумното решение е отново да седнем на масата на преговори

Днешният ден беше обявен като краен срок, в който трябва да бъде взето решение от ГЕРБ и ПП-ДБ - правителство или нови избори. Вчера и двете формации си размениха ултиматуми с последващ призив - „Вие сте на ход!”. Въпреки очакванията, ход не последва. В кулоарите на парламента лидерите и от двете страни запазиха мълчание. На влизане в залата Бойко Борисов единствено заяви, че вратата е отворена. Председателят на парламента Росен Желязков не вкара указа на президента за правителство с първия мандат за гласуване в залата. Нямаше и оттегляне от страна на кандидат-премиера Мария Габриел.

Началото на заседанието започна със затишие в очакване на указа на президента. Вместо това обаче председателят продължи по дневния ред. „Преминаваме към 12 точка - второ гласуване на законопроект за ратифициране на споразумението между правителството на България и САЩ”, обяви Желязков.

50 реплики, които покачиха напрежението в коалицията (ВИДЕО)

Минути след началото на заседанието лидерът на ГЕРБ влезе в залата с лаконичен отговор за решението днес указът да не бъде гласуван. Запитан дали е оставил отворена вратата за преговорите, той само каза: „Ето я, отворена е”.

В пленарната зала дебатът си премина по дневния ред. И точно преди финала, когато всички очакваха последното решение на Желязков дали няма да вкара все пак указа на президента, той обяви почивка, след което депутатите продължиха с парламентарен контрол. С това решението беше отложено, вероятно за следващата седмица.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase