"Ядрената енергетика се развива с цел сигурност, а не пазарна цена", уточни Кънев

Признаването на ядрената енергетика като устойчива, дава възможност и за частно финансиране. Това заяви евродепутатът от БСП-ПЕС Цветелина Пенкова в предаването „Ревизия” по NOVA NEWS.

„Ядрената енергетика беше призната за зелена и устойчива като част от финансов инструмент – т.нар. таксономия. Таксономия е списъкът с технологии, които са определени за зелени и устойчиви в рамките на ЕС. Това е индикативен списък за финансовия сектор. Това дава възможност за частни инвеститори, които не са специализирани в дадена енергетика, да финансират дейности по този списък”, каза Пенкова.

Грешно е разбирането, че голяма част ядрения сектор се финасира само и единствено от държавния капитал. В държави като Франция, съотношението е 60:40. За държави като България подобно решение е ключово, защото може да привлечем финансиране и от чужбина. В проекта за АЕЦ „Козлодуй” има заложено и частно финансиране, уточни тя.

По думите на евродепутата Европа сега е реиндустриализирана. „Изнесохме голяма част от производствата си извън рамките на континента. Най-голямата криза, която ще настане скоро, е липсата на работна ръка. Инженерните специалности са станали непривлекателни. Миграцията не може да отговори на тази потребност”, каза Цветелина Пенкова.

Куюмджиев: От 1 юли токът ще поскъпне с около 6 лв. за домакинство

Според евродепутата от ДСБ-ЕНП Радан Кънев ядрената енергетика е натоварена с политически очаквания. Това, което се случва в България – решението да се продължи със Седми и с Осми блок в АЕЦ „Козлодуй” е основна последица от много широк обществен консенсус страната ни да остане в ядрения клуб на Европа. В други страни – Франция или Швеция, там тежестта на общественото мнение също не е за пренебрегване.

Всяка ядрена централа в света има държавно участие, държавни гаранции и в по-добрия вариант има и частно участие, за да не е цялата тежест върху данъкоплатеца. Не можем да очакваме пазарните сили да ги ръководят изцяло. „Няма ядрена централа, която да не е мащабен национален проект. Не може да очакваме пазарните сили да ги ръководят изцяло. Ядреният риск не е застрахован от частни застрахователи, той е покрит от държавни бюджети. На второ място – няма частен инвеститор, който да поеме ангажимента за съхранението на ядрения отпадък”, заяви Кънев.

„Това е държавен дълг със стотици хиляди години перспектива. Силата и недостатъка на ядрената енергетика е, че тя е дълбоко политическа и обслужва много повече стратегическата енергийна сигурност на държавата, отколкото пазарни съображения”, каза Кънев. Той допълни, че ядрената енергетика се развива с цел сигурност, а не пазарна цена. Според него страната ни е пропуснала едно поколение развитие в енергетиката.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase