"Финландският опит показва, че е невъзможно да живеем в свят без ядрена енергия", обясни той

Най-големият ядрен реактор в Европа се намира във Финландия. Дружеството, което оперира тази мощност, е частно - АЕЦ „Олкилуото”. В ефира на "РеВизия" по NOVA NEWS говори представител на централата Юха Пойкола. 

„Инвестициите бяха частни. Системата ни беше такава, че повечето от собствениците вложиха средства, като останалата сума заехме от финансовия пазар. Частна инвестиция беше и сме пионери. Имаше продължителна пауза, когато никой не строеше, веригите на доставки бяха прекъснати, така че отне повече време и средства, отколкото очаквахме. Но не бяха нужни държавни средства”, каза Пойкола.

Куюмджиев: От 1 юли токът ще поскъпне с около 6 лв. за домакинство

По  думите му ядрената енергия във Финландия е около 40%, а от ВЕИ – повече от 50%. „Системата за производство на електроенергия е много чиста. Средно половината от ядрена, другата половина от възобновяема енергия, което е добра комбинация. Като за производството е 27 ядрена енергия и променливо от ВЕИ, включително ВЕЦ-ове, които могат да допълнят производството”, обясни представителят на АЕЦ „Олкилуото”.

Запитан възможно ли е да има свят без ядрена енергия, Пойкола се позова на Финландския опит, според който това не е възможно. „Имаме много добра система, както казах, съчетание от ВЕИ и АЕЦ. Финландската индустрия, нуждаеща се от електричество, е много доволна от системата, като можем да предоставяме и разумно струваща енергия на потребителите.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase