Студен фронт носи рязко застудяване в понеделник

Предстоящите почивни дни ще са приятно пролетни. На Тодоровден ще е слънчево и тихо, с минимална облачност. Единствено над планините на югозапад ще има лека следобедна облачност, без валежи. След студената сутрин дневните температури ще са в интервала между 15 и 20 градуса. В хода на неделния ден облачността ще е рехава. Ще задуха осезаем вятър от юг-югозапад, с който температурите следобед ще са от 16 до 21-22 градуса.

ВРЕМЕТО: Пролетно горещо в началото на април

Последната мартенска седмица ще започне с преминаването на рязък студен атмосферен фронт – още вечерта в неделя и през нощта в Северозападна, а в понеделник в почти цяла България ще има валежи от дъжд – локални, на моменти временно интензивни. По планините и дори някои предпланински райони на Западна и Централна България ще вали сняг над 1200-1300 метра – не се очаква натрупване в ниския планински пояс, но по-високо това ще се случи. Температурите ще паднат до интервала 8-13 градуса. Вятърът ще е студен, с мощни пориви до 90-100 км/ч. 

Вторник и сряда облачността ще остане динамична, но валежите ще са локални и оскъдни. Бързо ще се стопли и дневните температури в средата на седмицата ще се върнат към нивата между 15 и 20 градуса.

В четвъртък се очертава още един кратък валежен период покрай развитието на циклон в Средиземноморието. Ще духа южен вятър, валежите ще са по-напоителни в западната половина на страната. Ще има и гръмотевични процеси с потенциал за дребна градушка.

Самият край на месеца (30-31 март) ще е топъл и с минимална вероятност за смущения. Такова време се очертава и в първите дни на април. Дневните температури ще вървят нагоре и можем да очакваме стойности на термометрите до 25 градуса.

Каква е прогнозата за вашия регион може да видите ТУК.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase