Събрани са над 44 млн. лв. от нарушители на пътя

Над 44 млн. лв. са събрани от глоби и нарушения благодарение на новата система, която ни изпраща съобщения на телефоните. Тази система е разработена от МВР и Министерството на Електронното управление. В сила е от 27 октомври миналата година и от тогава са издадени над милион и 200 хиляди известия към нарушителите зад волана. Около половината вече са платени.

В Деня на жената Калина получава неочакван подарък -  честитка от „Пътна полиция” във Viber. В съобщението пишело, че е глобена с 800 лв. Калина обича бързите скорости и не ѝ е за първи път. Санкциите са за превишена скорост в градски условия. По думите ѝ бързала за работа.
Когато получила първото съобщение помислила, че е измама.

Шофьор „поздравява” NOVA, докато кара със 180 км/ч във Велико Търново

„Първата честитка беше на 12 декември. Тогава подадох сигнал към ваши колеги, тъй като мислех, че е измама. Оказа се че не е”, разказа жената.

Равносметката на МВР е, че за първото тримесечие на годината новата система за връчване и събиране на глоби променя тенденцията.

„Имаме със 117 хиляди платени документа повече”, поясни главен инспектор Мария Ботева от отдел „Пътна полиция“.

Луксозна спортна кола „хвърчи” със 130 км/ч по оживен булевард във Варна (ВИДЕО)

За да получим известие по Viber, WhatsApp, имейл или смс, първо трябва да ни има в системата.

„Когато подновявате свидетелството си за МПС или първоначалното издаване, там трябва изрично да посочите, че желаете да бъдете известяван при глоба”, поясни Ботева.

По данни на полицията най-честите нарушения у нас са високата скорост и шофиране в нетрезво състояние. Но докато МВР праща смс-и с глоби, джигити инфлуенсъри в социалните мрежи продължават да се хвалят с високите скорости по пътищата.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase