Вижте какво показа сметката в София, Пловдив и Добрич

Потребителски експеримент на NOVA. Колко ни струва седмичният пазар, за да напълним хладилника си, без да правим дупки в джоба? Репортерът Юлиян Стоянов заедно с кореспондентите ни от Добрич и Пловдив отидоха да пазаруват. Равноспетката показа, че в по-малкия град основните стоки струват повече. 

Събота е пазарен ден. Екип на NOVA отиде да провери колко ще ни струва седмичният пазар. За целта направихме списък с основни продукти, които ще купим в трите града. Единственото условие беше, че трябва да купуваме продукти среден клас.

Когато платихме покупките си, равносметката показа, че със средна заплата от 3000 лева на месец в София сумата е 35,13 лева. 

Ще има ли покачване на цените на храните през 2024 г.

В Пловдив платихме 31,13 лева със средна заплата 1845 лева. А в Добрич, където е най-ниската средна заплата за Североизточна България - 1550 лева, за същите продукти платихме 35 лева.

Добрич подминава Пловдив и е почти толкова скъпо, колкото в София. Най-съществена разлика има в цената на ориза, кашкавала и сиренето - над 2 лева. Но в житницата на България брашното е най-евтино - с около 50 стотинки. 

Повече по темата гледайте във видеото. 

Репортер: Надежда Карапанчева

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase