Разговорите не са в сградите от Триъгълника на властта

Преговорите за кабинет с премиер Мария Габриел и министерския състав, предложен от нея на президента Румен Радев, се водят в пълна тишина. Още в петък самата Габриел потвърди, че разговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ се водят извън светлината на прожекторите. В спешен порядък започнаха да привикват депутати на управляващото мнозинство, дори от Япония.

Диалогът между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ вероятно се води и в момента. Това беше потвърдено от самата Габриел преди дни, както и от източници на NOVA. Този път разговорът не се води в т.нар. Триъгълник на властта, където са официалните сгради на Президентството, Министерския съвет и на бившия Партиен дом, в който сега се помещава Народното събрание. 

Битка за постове и лостове: Владеят ли партньорите в сглобката правилата на преговорите?

За това, че нещо се случва, стана ясно от пост на депутата от ПП-ДБ Манол Петков в социалните мрежи. Вчера той написа: „и тогава настъпва моментът, в който получаваш онова заветно обаждане, че след 48 часа трябва да си на линия на „Дондуков” 2 (сградата на администрацията на президента), в София, България. Последвала редакция на същия пост показва не 48 часа, а „следващата седмица”.

Това води до изводите, че е възможно двете политически формации да са намерили общ тон в диалога си и още в началото на идната седмица може да бъде гласуван кабинетът „Габриел”. Това може да стане и на извънредно заседание на Народното събрание.

Припомняме, миналата седмица се стигна до скандал между първите две политически сили след като ПП-ДБ заявиха, че имената, представени от кандидата за премиер на ГЕРБ-СДС не са съгласувани с тях и те не са дали изричното си съгласие. Възможно е и по време на разговорите да се стигне до кадрови промени. Предстои да видим дали този кабинет ще бъде гласуван и дали ще имаме правителство още с първия мандат или ще се пристъпи към втората стъпка в процеса според Конституцията – връчването на втория проучвателен мандат за съставяне на кабинет, който трябва да бъде даден на ПП-ДБ.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase