Влияят ли все още предразсъдъците

Децата със специални образователни потребности у нас са над 27 000. Системата се опитва да ги интегрира, но съучениците им често не приемат различията, коментират специалисти.

„Специалните образователни потребности не те правят задължително жертва, но това е част от човешката природа. Много изследователи са си задавали въпроса дали не сме създадени жестоки”, обясни психологът в регионалния център за приобщаващо образование Александър Христов. 

Защо няма достатъчно ресурсни учители за деца със СОП

Изследовател твърди, че има два типа човешка агресия. „Едната е адаптивната, която ни помага на всички нас да си намерим място в живота. Другата е деструктивната, която често пъти е безсмислена и е свързана с някакъв статус или характер”, коментира още Христов.

Децата са симптом на това общество. „Те растат в едни по-различни времена от нас, когато социалните мрежи ги заливат отвсякъде. Следват един модел на поведение, който за мен като родител не е разбираем, затова се опитвам да наложа модела на доброто и пътя, по който трябва да вървят”, допълни създателят на проекта „Различните деца на България” Анна Йончева.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase