Цените на имотите продължават да растат

Цените на жилищата в България продължават да растат. През четвърото тримесечие на 2023 г. те са скочили с 1,2% в сравнение със същия период на предходната година. А спрямо края на 2022 г. увеличението е 10,1 на сто. Ръстът в цените на новоизградените е с 10.5%, а на съществуващите - с 9.8%. Това сочат данни на Националния статистически институт (НСИ), събрани след наблюдение на 27 областни града, в които се намират 54% от жилищата и живее 50% от населението на страната.

Най-сериозно е поскъпването в Стара Загора (+8.2%). В Бургас увеличението е с 6.3%, а в морската столица Варна - с 1.7%. Спад на цените на жилищата е регистриран в Пловдив. В града под тепетата цените на имотите са се понижили с 0,5%.

Какви са средните заплати по области у нас към края на 2023 г.

Намаление, макар и минимално, има и на цените на жилищата в София - с 0,1%, сочат данните на НСИ. За една година луксозните жилища са поскъпнали най-много в кварталите "Лозенец" (24%) и "Изток" (22%), пише pariteni.bg. Така квадратният метър в тези два квартала вече е съответно 3543 евро и 3030 евро.

Рекордьор по цени за 2023 г. е районът около храм-паметника „Александър Невски“, като локацията е определяща, независимо от състоянието на имота. В тази част на града завършен и луксозно обзаведен апартамент може да достигне продажна цена от над 7000 евро/кв.м. Именно в този район са сключени най-скъпите сделки за миналата година.

Най-евтино жилище от средния и висок клас може да се купи в "Кръстова вада" – 2130 евро и "Манастирски ливади" – 2150 евро за кв. м.

"Евростат": 1/3 от заплатите на европейците отиват за данъци

Най-скъпо продадената самостоятелна къща се намира в централната градска част, в района на паметника на Васил Левски. В същия район се намира и продадената за най-голяма сума самостоятелна офис сграда с площ от 1700 кв. м. И двата имота, след реновиране в рамките на три години, се реализират отново, изпълнявайки инвестиционната си цел при първоначалната покупка. 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase