Реколтата обаче е намаляла заради сушата след Ел Ниньо

Продажбите на тютюн в Зимбабве започнаха. Правителството обаче заяви, че тази година продажбите няма да достигнат рекордните 1,2 милиарда долара износ, постигнати миналата година. Причината се крие в сушата, предизвикана от Ел Ниньо, предаде Voice of America.

Вицепрезидентът Константино Чвенга посочи, че тютюнът е в основата на съживяването на умиращата икономика на Зимбабве. По думите му производството му трябва да се увеличи през следващия вегетационен период, когато правителствените метеоролози прогнозират по-силни дъждове. „Правителството разглежда тютюневата индустрия като сектор, който има голям потенциал за растежа и увеличаването на външния износ на страната ни. Да, имаме и други сектори, но производството на тютюн в момента има основна роля в нашите приходи от износ“, допълни Чвенга.

Как се залесяват повторно горите, засегнати от огромни пожари (ВИДЕО)

Кесина Матая е производител на тютюн. Тя казва, че иска да помогне на правителството да постигне целите си за изграждане на средна и висша класа в Зимбабве. „Харесва ми да отглеждам тютюн, тъй като предоставя много чуждестранна валута и ще мога да си купувам неща и да се издържам. Ако отглеждате царевица или други култури, не получавате добри пари”, призна жената. На това се надяват повечето фермери в Зимбабве - да им се плаща в чуждестранна валута за реколтата им предвид нестабилността на местната валута, според VOA.

Агенциите на ООН обаче като Световната здравна организация и Организацията по храните и земеделието призовават фермерите да се откажат от тютюна предвид опасностите за здравето. Поради тези рискове търсенето е намаляло през последните 25 години според Световната здравна организация. Въпреки това правителството на Зимбабве иска фермерите да се придържат към тютюна. „Тютюнът не е единственият продукт, който е вреден за хората. Захарта е вредна, алкохолът е вреден и т.н., но хората все ги още харесват“.

Експерти смятат, че биоавиационното гориво може да засили климатичните проблеми

Независимият селскостопански икономист Питър Гамбара смята, че производството на коноп може да бъде добра алтернатива на тютюна. „Хората казват, че сухият тютюн има вредно въздействие върху здравето на хората. Индустриалният коноп и продуктите от него всъщност се търсят по целия свят. Те са необходими за медицински цели. Така че ние виждаме това като алтернатива“, посочи Гамбара. Повечето зимбабвийски фермери все още не са опитвали производството на коноп. Както те самите споделят, началните разходи са извън техните възможности, предаде VOA. Това показва, че може да мине много време, преди жителите на Зимбабве да се откажат от отглеждането на тютюн.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: Voice of America/vesti.bg