Него президентът връчва на партия по свой избор

Още в неделя ДПС подкрепи решението на ГЕРБ-СДС да сложи край на преговорите и първия мандат. От Движението бяха категорични - ако президентът връчи на тях третия мандат, ще го върнат неизпълнен. 

Ако зависи от партиите извън така наречената некоалиция, отиването на предсрочни парламентарни избори е все по-реалистично. Поне до момента заявките от различните опозиционни партии са трети мандат – не. Иначе казано, отиваме на избори. Чуват се обаче и гласове от различни страни, че е възможно да се направи опит за правителство с втория мандат.

Идва ли нов служебен кабинет и кои са вариантите за премиер?

За „Възраждане”, БСП и ИТН няма да е изненада, ако партньорството между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ все пак оцелее, било то през процедурни хватки или с втори мандат. „Първо нека да видим как ще мине утре гласуването, защото видяхме последните 3 седмици, че всеки ултиматум е предпоследен и всеки краен срок е предпоследен. Не бих се учудил утре да има поредна доза изненади”, коментира лидерът на „Възраждане” Костадин Костадинов. „За по-малко от 10 часа Асен Василев се опъна с опулени очи, за да каже, че Мария Габриел е красивото лице на мафията. След 8-10 часа се появи Денков и каза „Елате, моля ви се!” и те отидоха на преговори отново да се разбират”, добави Тошко Йорданов от ИТН. От БСП не изключиха възможността във вторник да има игри с кворума. „Нещо подложи ли се на гласуване, трябва да има мнозинство или съответно да няма. По принцип сме ставали свидетели на всичко, но не вярвам. България отива на избори”, категоричен беше Иван Ченчев.

На извънредно заседание: НС решава съдбата на премиерския пост

Сериозна критика срещна и решението на премиера в оставка Николай Денков да избере да направи обръщение по държавната телевизия, за да търси път към ГЕРБ-СДС. „По закон министър-председателят може да се обърне към нацията по някакъв проблем. Той се обърна към коалиционните си партньори. Извинявайте, ама да ида довечера и аз да кажа нещо на някоя от другите партии”, коментира Тошко Йорданов. Според Костадинов изявлението на Денков е било „поредната гавра с българските граждани”.

До формиране на правителство с третия мандат едва ли ще се стигне. Единствените, които заявяват, че ако президентът им го връчи, все пак ще предложат кабинет, са „Възраждане”. Лидерът на формацията обяви, че има готов състав на кабинет. От БСП смятат, че най-добре е да не се харчат излишни държавни пари и да отидем на избори две в едно.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase.