Според Фани Семерджиева хората биха се справили с гласуването на такъв тип избори без проблем

След отказа на Мария Габриел да се кандидатира за премиер и очакваното даване на втори проучвателен мандат за съставяне на правителство, възможността за предсрочни парламентарни избори става все по-голяма. До назначаването на служебен премиер и начало на подготовката за такива избори има време, защото Конституцията предвижда и трети проучвателен мандат след евентуален неуспех на втория.

Предизвикателство ли е да се правят извънредни избори в година, в която ще имаме и редовни за европарламент? Отговорите дава председателят на Общинската избирателна комисия в Бургас Фани Семерджиева в „Интервюто в Новините на NOVA”.

Как ще се сформира служебно правителство и каква изборна процедура ни очаква (ОБЗОР)

„За хората, които сме на терен, организирането на избори 2 в 1 е доста по-целесъобразно като вариант. Ако това трябва да се случи през една или две седмици, ще доведе до изключително много проблеми. Това означава два пъти провеждане на консултации за формиране на състава на Районни избирателни комисии при областните управители. Също така два пъти провеждане на консултации при кметовете за съставите на секционните избирателни комисии”, обясни Семерджиева.

Според нея хората биха се справили с гласуването на такъв тип избори без проблем. „Те не са длъжни да гласуват и за двата вида, разбира се. Никой не ги задължава”, посочи тя.

Идва ли нов служебен кабинет и кои са вариантите за премиер?

„Проблемът с гласуването с хартиени бюлетини си остава. Знаете за огромния брой недействителни бюлетини, които излизат след всеки вид избор. Но въпреки всичко, технологично е много по-добре за нас и за избирателя да гласуваме на един път. Отколкото през две седмици да ходим на избори”, уточни Семерджиева.

Председателят на Общинската избирателна комисия в Бургас подчерта, че интересът към изборите за европейски парламент е в рамките на 40-42% за страната. „Такава е активността и за националните избори”, допълни тя.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase