Дотук се стигна, след като преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ се провалиха

На извънредно заседание от 10:00 часа днес парламентът гласува отказа на Мария Габриел от поста министър-председател. Дотук се стигна, след като преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за ротация на правителството удариха на камък.

„Малко по-късно ще имате от нас информация. Мисля, че до час ще стане ясно”. С тези думи съпредседателят на ПП Кирил Петков отговори на журналистически въпрос преди извънредното заседание на НС ясно ли е как ПП-ДБ ще действа, след като получи втория мандат.

От своя страна съпредседателят на ПП-ДБ Христо Иванов също отказа да коментира въпроса с думите:”Ще направим публично изявление”.

 

 

На въпрос да се очаква ли решение на казуса с третия мандат Рамадан Аталай от ДПС посочи: „Защо да не очаквате? Защо мислите, че ДПС не може да управлява?”, попита той.

Как ще се сформира служебно правителство и каква изборна процедура ни очаква (ОБЗОР)

Според ГЕРБ техните партньори във властта са продължили да поставят условия, за да се случи ротацията и последно поискали да бъде сменен министърът на вътрешните работи Калин Стоянов.

От ПП-ДБ обаче обясниха сложената точка в преговорите като нежелание от страната на ГЕРБ-СДС за реформи в съдебната система, службите за сигурност и регулаторите.

С отказа на Габриел се счита, че първият мандат е неизпълнен. След гласуването в пленарната зала, конституционната процедура продължава, а на ход ще бъде президентът Румен Радев.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase