Едно подобно съоръжение струва между 5 и 7 млн. евро

Могат ли вятърните паркове да произвеждат твърде много енергия? Отговорът за Германия е „да”. В северната част на страната, където вятърът рядко спира, турбините трябва да бъдат частично изключвани. В някои бурни дни те произвеждат повече енергия, отколкото може да се подаде в мрежата. Ето защо в най-северната федерална провинция Шлезвиг-Холщайн сега се изгражда високотемпературно хранилище, което да съхранява излишната енергия и да я превръща в топлина.

„Стоманата, която използваме за съхранение на енергия, е достъпна в целия свят, не съдържа редки вещества и не е опасна или токсична по никакъв начин", обяснява Петер Корд, разработчик на хранилището.

Зелена енергия от „перки” в Черно море: „За” и „против” офшорните вятърни паркове

Електричеството от вятърните турбини се използва за нагряване на стоманата до 650 градуса по Целзий. Ако е необходимо, топлината се освобождава за генериране на пара. Тя може да се използва за задвижване на машини, например. В този случай, точно до резервоара за съхранение, се произвеждат био храни.

Но изплащат ли се стоманените хранилища? Едно струва между пет и седем милиона евро. В Германия все още би било по-евтино просто да се използва природен газ за производство на пара, както обикновено. Хранилищата обаче може да бъдат важен градивен елемент срещу климатичната криза. Субсидиите за зелена електроенергия биха били важен стимул, който да помогне на тази технология да спре да бъде само нишова.

Още по темата гледайте във видеото. То е част от от поредицата „Европа в 15 минути“ на „Дойче веле“, която се излъчва всяка неделя от 16.00 ч. и във вторник от 12.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase