Каква е причината за напрежението и какви са опасенията на недоволните граждани?

Недоволство в Разград срещу проект за изграждане на нова улица. Обикновено хората настояват за подобряване на инфраструктурата, но не и някои жители на Разград. Жители на квартал „Вароша” направили подписка против плановете улица да пресича центъра на града.  

Имот с улица в него стана частен, хора останаха без достъп до домовете си

Гражданите заявяват, че тя би нарушила историческият ансамбъл в централната градска част, а трафикът щял да доведе до замърсяване на околната среща и да нанесе конструктивни повреди на сгради - паметници на културата.

Хората настояват да се спре изграждането на пътния участък, тъй като той обслужвал фирми, целящи да усвоят средства. „Там е единствената градинка в квартала, която всяка сутрин се посещава от майки с деца”, заяви недоволен от бъдещата промяна гражданин.

Домът на семейство от София е блокиран от месец заради развален багер (ВИДЕО)

„Единодушно стигнахме до извода, че този пътен участък, може би решава някакви градоустройствени проблеми, но той затруднява родителите и децата и достъпа им до двете сгради на читалището”, каза Пейчо Георгиев, председател на настоятелството на НЧ "Развитие 1869"-Разград.

Според Христо Василев, собственик на засегнат имот, има заключение на строителни специалисти, че инфраструктурният проект не е съгласуван със закона за културното наследство.

Кметът на Разград Добрин Добрев добави, че не може да разбере защо сега се прави протестът, тъй като сагата на улица „Дунав” датира още от 1993 г., когато са първите наченки на промяна на строителните планове. В последствие има съдебно дело от страна на Христо Василев, което е спечелено от община Разград. През 1996 година влиза в сила строителен план, през 2006 година втори. 2014 година влиза ПУП в сила, който урежда придвижването в квартала. Всички отчуждителни процедури са приключили, няма да бъде разрушено нищо. В момента тече съгласувателна процедура с министерството на културата във връзка с несъщестуваща вече чешма. Отстоянието от имотите ще бъде 5 метра от платното, ще има тротоар и зелена площ. Достъпът до балетната школа, няма как да бъде затруднен. Няма да се въпрепятства достъпа на хората до зелените площи”, каза още Добрев.

Той добави, че изграждането на тази инфраструктура ще облекчи значително трафика.

Целия разговор гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase