ГЕРБ-СДС категорично заявиха, че няма да подкрепят правителство

Президентът Румен Радев връчва втория проучвателен мандат за съставяне на правителство. Мандатът ще получи кандидатът за министър-председател от втората по големина парламентарна група в 49 НС ПП-ДБ. В сряда сутрин стана ясно, че от партията ще върнат папката празна.

Първият мандат - неуспешен

След това президентът ще има 7-дневен срок да връчи третия мандат за съставяне на правителство. Това може по принцип да стане още утре, но може да се случи и в последния ден на срока. В този случай папката се дава обаче не на кандидат за министър-председател, а на председателя на парламентарна група, с което се възлага на него посочи номинация за премиер. Ако и този мандат се провали, за неговото изпълнение няма срок, то тогава се минава към следващата конституционна стъпка.

Според новите правила, президентът трябва да посочи за служебен министър-председател един от шестима представители на институции у нас. Сред тях са председателя на НС – Росен Желязков, управителя на БНБ Димитър Радев или негов заместник, председателя на Сметната палата Димитър Главчев или негов заместник, омбудсмана  Диана Ковачева или неин заместник. В случая изборът е още по-ограничен, тъй като Ковачева и избрана за съдия в съда в Страсбург, а нейната заместничка Елена Маркова е подала оставка. 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase