Разработката е на белгийски учени

Белгийски учени разработиха изкуствен интелект, който да предрича вкуса и качеството на бирата. Това обяви вчера Фламандският институт по биотехнология, цитиран от белгийската новинарска агенция „Белга”. Проучването е публикувано в списание „Нейчър къмюникейшънс” (Nature Communications).

От години сравняването на вкуса на бирата представлява голямо предизвикателство, мотивират се технолозите. Оценката често се основава на лично мнение, което я прави по начало субективна. Екип от учени от Центъра за микробиология на Фламандския институт по биотехнология и от Института за изучаване на бирата в Льовен решава да направи процеса по-обективен. 

Монахини стопанисват бар в Северна Испания

Работната група е прекарала пет години в химически анализ на различни видове бира и описването на концентрациите на различни влияещи на вкуса съединения. След това учените са използвали ИИ да свърже резултатите от химическия анализ с оценката на вкуса. Моделът е успял да предскаже оценката на бирата преди всъщност тя да бъде опитана от хората и да се идентифицират ключовите ѝ аромати.

Резултатите са използвани за допълнително подобряване на вкуса на съществуващите белгийски бири. Вкусовете, идентифицирани от модела на ИИ, като подобряващи качеството, са били добавени към бирата. Изменената напитка е показала значително по-добри резултати на „слепите дегустации“.

Какво трябва да знаете, когато ходите на кръчма в Германия (ВИДЕО)

Изследването може да се разпространи върху други хранителни продукти и потенциално да революционизира начина, по който се произвеждат нови храни, според изследователя Кевин Верстрепен.

„Най-голямата ни цел е да направим по-добра безалкохолна бира. Използвайки модела си, ние вече успяхме да създадем коктейл от естествени вкусове, които имитират вкуса и мириса на алкохол без риск от махмурлук“, разказа ученият.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: БТА, Виктор Турмаков