Те били част от организирана група за трафик на хора

Условна присъда за двама участници от организирана престъпна група за трафик на хора с цел отнемане на телесни тъкани - човешка кръв. Това съобщиха днес от прокуратурата.

Групата от четирима души бе неутрализирана в началото на октомври миналата година при акция на служители на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП).

Участниците са Н. Н. на 27 години, Р. Х. на 31 години, О. И. на 51 години и М. И. на 47 години. Те са действали в Русе от началото на 2019 г. до 4 октомври 2023 година. Целта на групата била да набира донори на човешка кръв, на които са обещавани парични суми за всяко от "кръводаряванията". Според разследването над 20 души са извършили над 80 "кръводарявания" срещу незаконно заплащане.

Задържаха у нас българи, издирвани в Италия (СНИМКА)

Пред съда двама от обвиняемите се признали за виновни, като сключили споразумение с прокуратурата, одобрено от съда. Така 47-годишната М. И. получила условна присъда от две години и осем месеца затвор с четири години изпитателен срок. Н. Н. на 27 години е осъден на три години затвор с пет години изпитателен срок. Наказателното производство спрямо другите двама обвиняеми продължава.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase 

Източник: БТА, Мартин Пенев