Разказва „Дойче Веле”

Произведен в Швейцария миночистач се тества от един от най-големите зърнопроизводители в Украйна. Компанията иска да изчисти района около град Николаев от мини, така че там отново да може да се отглежда зърно. До 30% от земеделските земи на компанията са осеяни с невзривени боеприпаси.

Машината за почистване на мини е с дистанционно управление. Тя разбива противопехотната мина на малки парчета или я взривява. Машината струва близо 1 милион швейцарски франка. Украинската компания плаща половината, а другата половина се покрива със средства от Германия.

Швейцарският производител обясняват, че машината може да разчиства противопехотни и противотанкови мини на дълбочина до 30 см, като понася минимални щети. За половин ден може да разчисти земя с размерите на футболно игрище. 

И в други страни има компании, които произвеждат подобни машини с търговска цел, например в Хърватия и Великобритания.

Ползването им обаче минава през обучение на оператори и изграждане на инфраструктура. 

Повече гледайте във видеото. То е част от предаването „Евромакс“ на „Дойче веле“, което се излъчва всяка събота от 11.30 ч. и понеделник от 22.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.