Общинските съветници гласуваха и заплатите в столичната администрация

След месеци на блокаж в работата на общинския съвет, градският парламент успя да приеме бюджета на София. С 45 гласа “за” общинските съветници от ПП-ДБ-СС, ГЕРБ-СДС, “Синя София” и независимите приеха основният финансов документ, предложен от екипа на кмета Васил Терзиев. Против гласуваха 15 общински съветници - от БСП, „Възраждане”, ИТН и ВМРО. 

Освен бюджета на столицата, общинските съветници гласуваха и заплатите в столичната администрация. Така кметът на София ще получава малко под 9 150 лв., председателят на СОС - над 8 200 лв., а общинските съветници - над 5 700 лв.

Заложените средства в бюджетната рамка са над 2,6 млрд. лв. Сред дейностите, на които се акцентира са строителството на детски градини, инфраструктурата и изграждането на паркинги. Общинските съветници си вдигнаха и заплатите.

Рекорден бюджет, който обединява предложения на граждани, както и на всички партии в общината - на това заложи екипът на столичния кмет. „Това е бюджет, който е за София, той не е наш и ние ще работим, за да покажем на софиянци, че колективно всички ние можем да направим добро за този град”, заяви кметът Васил Терзиев.

Изненадващата подкрепа на ГЕРБ-СДС общинските съветници от партията определиха като отговорното решение. „Неимоверно раздуха приходите в икономическата рамка и според нас сметките няма да излязат. Но в крайна сметка не сме ние хората, които ще ударят ръчната спирачка за развитието на София”, каза зам.-председателят на СОС и общински съветник от ГЕРБ-СДС Георги Георгиев.

Заплатите в столичното общинско здравеопазване ще бъдат увеличени

Подкрепа дойде и от "Синя София". „Заедно с колегите от останалите политически партии успяхме значително да подобрим бюджета, особено по отношение на събираемостта на местните данъци и такси”, посочи общинският съветник от "Синя София" Вили Лилков.

За БСП гласуването е доказало кой кого подкрепя. „На национално ниво се разглобиха, на местно ниво се сглобиха. Бледорозовата сватба вече е факт, да им е честито. Това, което можем да кажем е, че всъщност групата на ПП-ДБ-СС на практика прие бюджета на ГЕРБ”, допълни общинският съветник от "БСП за България" Иван Таков.

ГЕРБ-СДС внася предложение заплатите в общинското здравеопазване да нараснат с 20%

А ИТН гласували против поради липсата на управленска програма и визия за развитие на града. „Това наистина както се нарича е сборен бюджет, защото е проста аритметика на разходи и приходи”, съобщи общинският съветник от ПП "Има Такъв Народ” Пламен Данаилов.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase