Оказва се, че и специалистите по конституционно право не са на едно мнение по новите текстове на основния закон

Все повече стават въпросите около формирането на служебното правителство. Последните промени в Конституцията, които задължават президента да избира служебен премиер от списък с висши държавници, не посочват срок, в който трябва да го направи. Не е заложен и срок, в който избраният за служебен премиер трябва да представи министри. В същото време държавният глава трябва в рамките на два месеца да назначи избори.

Радев започна разговори с потенциалните служебни премиери

Оказва се, че и специалистите по конституционно право не са на едно мнение по новите текстове на основния закон.

Според едни държавният глава трябва първо да назначи служебно правителство и след това да обяви дата на за избори.

Според други обаче такава връзка няма и на избори може да отидем дори с правителството „Денков”, което да продължи да работи, докато е в оставка.

Новите текстове на Конституцията посочват, че ако и трите мандата се провалят, президентът по предложение на кандидата за служебен министър-председател, назначава служебно правителство и насрочва нови избори в двумесечен срок. Заради тази последователност не може да има дата за избори без служебен кабинет, смятат конституционалисти.

„Указите може да са в един ден два последователни, но според мен първо трябва да се назначи служебно правителство, а след това да бъдат насрочени изборите”, заяви доц. Наталия Киселова, преподавател по конституционно право.

Колегата ѝ Орлин Колев е на друго мнение.

„Служебното правителство и насрочването на нови парламентарни избори не са обусловени едно от друго. Тоест са две отделни задължения. Със сигурност ще имаме парламентарни избори, не е сигурно, че ще имаме служебен кабинет, нека така да го кажем”, заяви Орлин Колев.

Новите конституционни текстове не задължават държавния глава да се съгласи с предложените служебни министри от избрания за служебен премиер. Президентът може да постъпи по два начина.

„Единият начин е да каже: „Каквото ми предложат тези хора, ще назнача, защото аз не искам да съм пречка за избори 2 в 1”. Другият вариант, който, според мен, е много малко вероятен е, той да направи възражение по отношение на някой от кандидатите”, смята доц. Киселова.

Според Орлин Колев ако няма служебно правителство, кабинетът „Денков” може да организира изборите.

„Съвсем възможна е такава хипотеза. Така ще имаме правителство, което изключва възможността от конституционна криза”, обясни Орлин Колев.

„През декември месец, скоро беше промяната на този текст, ако са искали да насрочим избори, а да продължи да работи правителството в оставка, то щяха да го предвидят”, смята цоц. Киселова.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase