89-годишна софиянка твърди, че е подведена да подпише пълномощно, с което апартаментът ѝ е отнет

Възрастна жена твърди, че е подведена да подпише документ, с който апартаментът ѝ става собственост на нейната болногледачка.

Елена Василева е на 89 години и живее в апартамента си в столичния квартал „Гео Милев”. Тя няма децаю, нито братя и сестри. До края на 2022 г. е поддържала връзка с неин братовчед от село Лозен, Община Любимец. Мъжът пътувал до София, когато може, за да я вижда. Изпращал ѝ лекарства. Ангажирал и жена, която да се грижи за нея. След инцидент в дома ѝ той взима Елена в неговата къща за няколко седмици. Впоследствие обаче мъжът си отива от този свят. Тогава Минка Стефанова, сестра на нейна позната, предлага на Елена да се грижи за нея. Стефанова се прибрала от Англия, където работила като болногледач.

„Не ѝ взимах наем”, обясни Елена Василева.

„Не съм и обещавала нищо, защото исках да си почина, била съм 10 години в чужбина. Не съм търсила квартира, не съм имала нужда да съм някъде под наем”, каза Минка Стефанова.

Проверка установи: Вандализъм, измами и разруха в Централните софийски гробища

Плановете на Минка обаче постепенно се променили и тя се пренесла в дома на Елена. Започнала да настоява да подпишат договор. Обяснила, че документът ще представлява споразумение, с което да си гарантира, че ще живее в жилището на пенсионерката, без да плаща наем, твърди възрастната жена.

„Мислех, че правим договор, с който да потвърдя, че няма да я изгоня, че ще живее при мен, без да плаща наем”, разказа Елена Василева.

„По следите”: Жена твърди, че е дала 90 000 лв. на мнима ходжа за разваляне на родово проклятие (ВИДЕО)

„Бях загрижена, исках да помогна. Започнах да ходя в дома ѝ по-често. След това започнах да оставам да спя. Казах ѝ, че ако ще оставам при нея, трябва да го направим законно”, разказва Стефанова.

Гледачката обяснила на Елена, че за да се случи узаконяването, пенсионерката трябва да упълномощи човек, който да я представлява пред нотариус. Елена решила пълномощник да ѝ стане приятелката ѝ Валерия Иванова от съседния блок. Тя намерила и нотариус. Валерия отказва да говори пред камера, но твърди, че Елена би трябвало да е разбрала какво подписва.

„Това, което тя е подписала, беше пълномощно на нейната приятелка, която аз не познавам и видях за пръв път тогава. Нотариусът прочете пълномощното, повтори няколко пъти. Попита я дали чува добре. Няколко пъти ѝ задаваше тези въпроси. Елена отговаряше, че много добре разбира и знае какво подписва”, обясни Минка Стефанова.

Според Елена документът е подменен. Тя уточнява, че в него не се съдържал нищо, касаещо прехвърляне на апартамента. „Това е кражба и лъжа”, казва възрастната жена.

Елена се сдобива с документа, който е подписала, два месеца по-късно. Тогава разбира, че той не е обикновен договор, нито споразумение, а с него е прехвърлила апартамента си на Минка Стефанова срещу задължение за издръжка и гледане.

Елена Василева твърди, че е тормозена от гледачката, а нейни съседи казват, че от апартамента често се чуват викове.

Целия репортаж гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase