С подробности за акцентите в него общинските съветници Прошко Прошков, Симеон Ставрев и Иван Пешев

След месеци на блокаж в работата на Общинския съвет в София, той успя да приеме бюджета на града. Заложените средства са над 2,6 млрд. лв., а сред дейностите, върху които се акцентира, са строителството на детски градини, инфраструктурата и изграждането на паркинги. Общинските съветници вдигнаха и заплатите си.

Хекимян за парите на София: Това е „бюджет на липсите”

Според ГЕРБ-СДС бюджетът е продължения на този на Йорданка Фандъкова от миналата година. "Той е важен за града и продължава нашите проекти. Над 90% от Капиталовата програма е продължение на проектите. Призивът ни към колегите е да не ги бавят. Ние сме се научили да правим компромиси в името на това да свършим работа за хората", каза в ефира на предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS Прошко Прошков, общински съветник от ГЕРБ. Той добави, че е добре да има приемственост и започнатото да бъде довършено. „Подкрепихме увеличаването на бюджета за здравеопазване, настоявахме в него да бъдат вкарани още три детски градини”, каза той.

Хекимян за парите на София: Това е „бюджет на липсите”

Общинският съветник от ПП-ДБ-СС Симеон Ставрев уточни, че групата му е приела бюджета заедно с ГЕРБ, а с БСП - бюджета на градския транспорт. „Взехме две важни решения. Предвидени са средства за разширение на 40 детски градини. Осигуряваме повече пари за заплати за медицинския персонал в яслите и градините”, добави той. И уточни, че местата в детските градини ще бъдат увеличени с 4000.

"В момента завършваме булевардите „Тодор Каблешков” и „Филип Кутев”. Ако не бяха осигурени пари от бюджета, започнатите от Фандъкова пътни артерии нямаше да може да бъдат завършени. Продължаваме строителството на метрото, ще бъдат изградени буферни паркинги. Заложени са 10% повече за почистване и озеленяване”, обясни общинският съветник.

Според Иван Пешев, общински съветник от БСП, „сглобката” от национално ниво се е пренесла в Столична община.

"Това е бюджетът на ГЕРБ, който от 18 години е един и същ. Основният бюджет на общината е около 600 млн. лева. Всяка година до момента, в управлението на ГЕРБ, повече от половината от тези средства не се изразходват”, каза той. По думите му отново няма да има изпълнение на Капиталовата програма и ще останат много средства, които ще бъдат насочени към следващата година.

Целия разговор гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase