Радев проведе срещите в четвъртък и петък

Приключиха срещите на президента Румен Радев с потенциалните служебни премиери. В петък вечер той заяви, че консултациите са му помогнали да вземе решение. 

В четвъртък на "Дондуков" 2 държавният глава разговаря с председателя на Народното събрание Росен Желязков, управителя на Българската народна банка Димитър Радев и шефа на Сметната палата - Димитър Главчев.

От тях само Радев коментира, че не трябва политиката и банковият сектор да се преплитат. Росен Желязков и Димитър Главчев не коментираха, но Бойко Борисов каза, че не би искал нито един от двамата да бъде посочен като служебен министър-председател. Причината - изборът им би оставил усещане, че ГЕРБ управлява. 

Радослав Миленков: Аз съм банкер, не политик

В президентската институция отидоха и заместниците на гуверньора на БНБ и тези на шефа на Сметната палата. Нито един от тях не заяви желание да заеме поста. Списъкът, от който Радев може да избира, е сведен до минимум, след като омбудсманът Диана Ковачева беше избрана за съдия в Страсбург, а нейната заместничка Елена Чернева - Маркова, подаде оставка.

„Президентът е наясно, че аз заминавам за Страсбург. Избрана съм на позицията съдия в Европейския съд по правата на човека и имам срок, в който трябва да стъпя. Клетвата ми е съвсем скоро, така, че не мога да стана служебен премиер”, заяви Диана Ковачева.

„Президентът, както ви каза след като изслуша всички, ще формира своето решение. Вие знаете, че аз винаги във всяка ситуация съм постъпвал отговорно от гледна точка на публичния интерес”, съобщи Петър Чобанов.

Гюров: Отговорността да намери балансирано решение е в ръцете на президента

„Управителят на БНБ очерта позицията на Централната банка какво може и какво не може тя.И в този контекст няма какво друго да добавя”, посочи Радослав Миленков.

„Включването на управителя и подуправителите на Централната банка е решение на законодателя. Аз съм тук да изпълним конституционната процедура”, каза Андрей Гюров.

„Подложени сме на невероятно напрежение, виждате какви недоразумения се получават. Ние сме най-подготвените хора за тази позиция. Ние сме финансисти, работили в нашите сфери. Сега трябва да присъстваме тук по силата на служебните ни позиции”, коментира Тошко Тодоров.

Чобанов: Президентът да реши кой да е служебен премиер, аз винаги съм постъпвал отговорно

„Това е недоразумение списъкът да се свежда до 10 човека, има много хора в тази държава, които заслужават да са на тази позиция. Не смятаме, че ние сме най-подходящите хора”, заяви още той.

А по време на преговорите стана ясно, че назначаването на когото и да било от посочения списък, ще създаде законов проблем. Това наложи и спешно прекрояване на три закона. До момента в специализираните закони за БНБ, Сметната палата и за омбудсмана изрично беше записано, че титулярите и заместниците им не могат да заемат друга платена държавна длъжност. И именно това беше променено. 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase