Вероятно обаче това няма да доведе до трайна тенденция за намаляване на лихвите

Европейската централна банка ще намали лихвените проценти през юни. Това прогнозаират икономисти, участвали в последна анкета на агенция „Ройтерс”. Само малка част от тях обаче очакват това да бъде началото на трайна политика на намаляване на лихвите с общо 100 или повече базисни пункта до края на 2024 г.

В последно време редица членове на ЕЦБ подкрепиха идеята за намаления на лихвените проценти най-вероятно през юни, но по-рано този месец управителят на Централната банка Кристин Лагард каза, че институцията не може да се ангажира да продължи с лихвените понижения след това.

Скоростта на съкращенията вероятно ще зависи до голяма степен от икономическите данни, особено инфлацията в еврозоната, която през февруари беше 2,6% - все още над целевото ниво на ЕЦБ от 2 на сто. Ръстът на заплатите също ще играе роля при това, дали ще има устойчиво отслабване на инфлацията.

Всичките анкетирани от „Ройтерс” 77 икономисти в периода 25-28 март, очакват ЕЦБ да запази лихвения процент по депозитите непроменен на 4,00% на следващото заседание на 11 април, като 68 от тях (около 90%) прогнозират, че първото намаление ще бъде факт през юни. Това е в съответствие с пазарните очаквания.

Още по темата гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase