Експерти казват, че преминаването към лятно часово време не е безобидно

Тази нощ местим стрелките на часовниците с час напред и преминаваме към лятното часово време. Това означава, че ще спим с час по-малко. Специалистите твърдят, че стресът за организма е голям и ще ни трябва поне седмица, за да се съвземем от промяната. Но оказва се това влияело и на животните.

Два петела будят всяка сутрин 15 кокошки в двора на 73-годишната Данка от монтанското село Студено буче. В неделя сутрин предполага, че петела няма да успее да превърти стрелките.

 „На всичко се отразява - и на кокошките се отразява, и на другите животни се отразява. Те си имат климат, имат си определено време, както на човека, така и на кокошката”, казва Данка Младенова.

"Дотам и обратно": Разходка до часовниковата кула в Бяла

Наблюденията ѝ са, че кокошките започват по-малко да снасят яйца, докато свикнат с новото време. При възрастната жена също се отразява местенето на стрелките.

„Един месец е необходимо да се климатизираме с новото време и един месец есента да преобърнем времето. Отразява се на всичко, на кости, на сърце, на глава”, казва Данка Младенова.

Преходът от зимно към лятно часове време създава проблеми най-вече сутрин заради недоспиването.

„В отделни случаи може да се наблюдава раздразнителност при пациентите, липса на концентрация. Хипертонията е най-често явление при пациенти, които не са доспали”, казва кардиологът д-р Дилян Симеонов.

Този уикенд местим стрелките на часовника с час напред

Според него смяната на времето не е никак безобидна за здравето ни.

„Най- честите препоръки са по-ранно лягане една седмица преди смяната на времето. Около 1-2 часа по-рано да се ляга. Има период на адаптация, който трае между 7 и 10 дни”, обяснява д-р Симеонов.

А според баба Данка времето не трябва да се сменя два пъти в годината.

„Трябва да си останем на това време, както сме си сега и да не се променя времето”, заявява Данка Младенова.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase