Лукс ли е консумацията ѝ

Тази пролет килограм коприва достигна цената на килограм свинско месо, установи наша проверка. 100 грама коприва се продава за 1,50-2 лева на места.

Щом пукне пролетта и всичко започне да става зелено се показва и копривата. На места тя е в изобилие и всеки може да си набере, колкото иска. „Връхчетата берем. От моята баба знам, че те са най-лечебни и най-хранителни”, казва Калина Найденова. Самодейците от читалището в берковското село Гаганица ни показват къде зеленолистният зеленчук е напълно безплатен. Обикновено расте, където земята не се обработва.

Пресните български картофи надскочиха 12 лв./кг

За няколко минути Калина напълни кошница с коприва. С усмивка ни разказва, че в миналото, освен за основна храна на трапезата, копривата е служила и като средство за възпитание. „Баба ми казваше „Ах, тези ръчички, ще пипат ли вече, ще правят ли пакости? Я чакай да ги нажаркам”. Много пъти съм я опитвала как пари копривата, защото бях палаво дете“, спомня си тя.

От копривата могат да се приготвят различни бързи и много вкусни гозби като комбус и джуркана, може и да се панира с яйца и брашно. С букет от свежа коприва може да си приготвим и домашна лютеница.

Рилка Иванова казва, че пролетната коприва помага за пролетната умора. Жените съветват тези, които искат да ядат безплатно коприва,  да отидат на село.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase