Вижте една от най-големите тенденции за пътуване през 2024 г.

Ще се замечтаете, че вече сте във ваканция - отправяме се към избраната дестинация. За тези, които все още не са направили своя избор за дестинация, това може бъде от полза. Една от най-големите тенденции за пътуване през 2024 г. – така наречените „dupe дестинации”.

Макар, в изречения, като глагол „dupe” на английски да носи смисъла на измамен или подлъган, никак няма да се излъжете, ако изберете някоя dupe дестинация, вместо претъпкана, но популярна такава.

Най-общо казано „dupe” в туризма означава по-евтина и по-непопулярна, но също толкова привлекателна алтернатива на известните туристически локации.

Град на бъдещето… от тесто: Как архитектурата може да реши проблема с климата

Ливърпул вместо Лондон, Парос за сметка на Санторини или португалския Сао Мигел като алтернатива на Хавай? Dupe дестинациите са най-новият туристически хит. Защо да избирате претъпкани и скъпи места, когато съществуват чудесни техни алтернативи, които предлагат подобни изживявания?

Популярни лица споделят в социалните медии бюджетни дестинации „близнаци“ за да привличат туристи извън утъпканите пътеки.

Хавай – далечен и недостъпен, особено от Европа, екзотичният 50-и щат на Съединените щати е блян за милиони по света. Сао Мигел, наричан „европейският Хавай” предлага изумителни природни тайни и двуцветни езера на по-достъпни цени. Най-големият от Азорските острови се намира само на 5 часа със самолет от Брюксел.

Филипинският архипелаг Палаван е достоен съперник на Малдивите. Непокътнати плажове, ярко сини води и невероятно биоразнообразие могат да задоволят очакванията на всеки ценител на екзотикатата и достъпните цени.

По близо до нас, магията и тълпите на Санторини може да замените с остров Парос, а ултраскъпото през лятото Сен-Тропе с турският курорт Бодрум.

За градски уикенд Ливърпул конкурира Лондон, дори в културно отношение и предлага приятно изживяване на добри цени. Столицата на Сицилия Палермо е чудесна алтернатива на Лисабон, а ако можете да пътувате далеч изберете Пърт, вместо към Сидни или Патая, вместо Банкок.

Вижте до коя страна българите са летели най-много през 2023 г.

След COVID-19 пандемията, пътуванията по света бележат огромен ръст. Много дестинации днес начисляват туристически такси за да се борят със свръхтуризма.

Популярният хърватски град Дубровник планира да спре издаването на нови частни разрешителни за отдаване под наем, за да си върне обратно местните жители, които са били изгонени от историческия му Стар град.

„Дубровник стартира специална демографска политика за историческия център. Започнахме покупката на апартаменти под наем. Наскоро закупихме два апартамента, които бяха давани под наем допреди половин година. Това означава, че сега имаме два апартамента за наем за по-малко. В момента купуваме още една сграда с 5 апартамента под наем, в която ще бъдат настанени пет нови семейства", казва кметът на Дубровник Мато Франкович.

Местните жители заемат само 30% от местата за настаняване в Стария град. Преди разпадането на Югославия и войната за независимост на Хърватия там са живели около 5000 жители. Днес са останали само 1200 души.

„Младите хора ще ни напуснат, ще отидат да живеят в други райони, защото в Дубровник ще бъде невъзможно да се живее. Ето защо е важно да променим в най-скоро време наредбата за предоставяне на битови услуги, която ще прави невъзможно предлагането на апартаменти под наем в жилищни сгради", допълни Франкович.

Кои са най-посещаваните градове в света за 2023 г.

И Барселона е вдигнала ръце от туристите. За Великден, посетителите там ще бъдат посрещнати с протести и табели с призив “пестете вода”. Каталуния преживява най-лошата си суша в историята.

„Територията ни пресъхва, реките ни пресъхват, намираме се в трудна ситуация. Следователно, не е възможно сектори като туризма да диктуват разпоредбите и политиките за управление на водите в Каталуния и особено в Барселона”, посочи протестиращият Жозе.

Хотелите в Барселона са намалили наполовина потреблението на вода от 2016 г. Настоящите ограничения на водата налагат жителите да използват само по 200 литра на ден.

Жирона вместо Барселона. Dupe дестинацията на най-посещавания испански град не предлага величието на Саграда Фамилия и отново трябва да пестите вода, но кулинарният чар и тихите плажове на този град определон си струват.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase