Разказва "Дойче Веле"

Испанският пристанищен град Билбао привлича туристи от цял свят с изключителната си архитектура. Но градът предлага и много забавни дейности.

Разказва "Дойче Веле":

Билбао е най-големият град в Страната на баските в Северна Испания. Привлича посетители с изкуство, култура и кулинарни изкушения. Тук живеят около 350 000 души.

Какво ще видим, ако оставим нещата на случайността и попитаме местните за препоръки?

Първото, което препоръчват, е музеят „Гугенхайм”. Архитектурата му е грандиозна и много различна от другите музеи. А постоянните и временните изложби са великолепни. Сградата е проектирана от световния известния архитект Франк Гери през 1993 г. Посетителите са посрещнати от 12-метрова скулптура на кученцето от Джеф Кунс. В задната част на музея чака паяк, наречен Мамон, скулптура на художничката Луис Буржоа.

Мостът „Субисури" е прекрасно място за разходка. Дава ви прекрасни гледки към центъра на Билбао. Когато вървите по него, имате чувството, че се движи с вятъра, но е доста приятно, казват местните.

Билбао се намира на река Нервион. Девет моста свързват каналите на града. Пешеходният мост „Субисури" е един от тях. За мнозина той е най-красивият.

Повече гледайте във видеото. То е част от предаването „Евромакс“ на „Дойче веле“, което се излъчва всяка събота от 11.30 ч. и понеделник от 22.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.