Коефициентът на интелигентност обаче е намалял, твърдят учени

Поколенията Z и "Алфа" имат по-голям мозък от този на хората, родени преди около 100 години. Въпреки това коефициентът им на интелигентност е по-нисък от този на предишните генерации, показват проучвания, цитирани от "Дейли мейл".

Изследователи от Калифорнийския университет в Дейвис анализират големината на мозъците на хора, родени в периода между 30-те и 70-те години на миналия век. Те установяват, че този орган на представителите на поколението Х се увеличил с 6,6 процента в сравнение с т.нар. "тихо поколение”. Екипът предполага, че увеличаването на големината на мозъка може да се дължи на външно влияние от здравни, социални, културни и образователни фактори и е възможно да намали риска от развитието на деменция с напредване на възрастта.

Алцхаймер - новите клинични изследвания, които търсят отговори (ВИДЕО)

На фона на тези констатации скорошни проучвания показват, че в последните десетилетия коефициентът на интелигентност при по-младите поколения е спаднал, което изследователите свързват с прекалената зависимост от телефоните и интернет. Размерът на мозъка не прави хората непременно по-интелигентни, а според проучвания между тях има незначителна връзка, отбелязва "Дейли мейл". Според невролози допълнителната мозъчна маса не допринася значително за интелигентността, но пък позволява на хората да съхраняват повече спомени през живота си, пише  "Сайколъджи тудей". Последните открития обаче могат да допринесат да се разбере защо при младите поколения има по-малък риск от развитие на деменция или на болестта на Алцхаймер.

Проучването на експертите от Калифорнийския университет в Дейвис се провежда в продължение на 75 години. Събраните данни показват, че мозъкът е нараснал с 6,6 процента при хората през 70-те години на ХХ век в сравнение с родените през 30-те години на ХХ век. Обемът на мозъка на днешното поколение е около 1400 милилитра, а при хората, родени през 30-те години на миналия век, средно е 1234 милилитра. Изследователите са на мнение, че фактори като по-високите постижения в сферата на образованието и по-доброто справяне с медицинските проблеми могат да обяснят защо мозъците на хората са се увеличили през десетилетията.

Компютри четат мислите ни: Иновации в помощ на парализирани пациенти

Според друго проучване обаче броят на заболелите от Алцхаймер е намалял с 20% от 70-те години на миналия век насам, а сега учените твърдят, че виновник за това може да е увеличеният размер на мозъка. Специалистите смятат, че растежът на мозъка при по-младите поколения може да увеличи неговата свързаност, а това да доведе до по-точно и ефективно изпълнение на задачите.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: БГНЕС