Фючърсите върху европейския сорт Брент поскъпват до 87,27 долара за барел

Цените на петрола се повишават в понеделник заради очакванията за по-затегнато предлагане покрай съкращенията на ОПЕК+ и атаките срещу руски рафинерии. В същото време производствените данни за Китай подкрепиха перспективите за ръст на търсенето, съобщава „Ройтерс”.

Фючърсите върху европейския сорт Брент поскъпват с 0,31%, до 87,27 долара за барел, а тези върху американския суров петрол WTI - с 0,36%, до 83,47 долара за барел сутринта. Двата сорта поскъпнаха съответно с 2,4% и 3,2% миналата седмица.

Очаква се търговските обеми да бъдат слаби в понеделник, тъй като част от пазарите остават затворени  заради отбелязването на католическия Великден.

И двата показателя са се повишили за трети пореден месец през март, като цената на Брент се задържа над границата от 85 долара за барел от средата на миналия месец, тъй като Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните съюзници, обещаха да удължат мерките за намаляване на производството до края на юни. Това може да свие предлагането на суров петрол през лятото в Северното полукълбо.

Банки бавят плащания към Русия за доставки на петрол

Руският вицепремиер Александър Новак заяви в петък, че руските петролни компании ще се съсредоточат върху намаляване на добива, а не върху износ през второто тримесечие, за да разпределят равномерно съкращенията на производството с други страни членки на ОПЕК+.

Атаките с дронове от Украйна прекъснаха работата на няколко руски рафинерии, което се очаква да намали износа на гориво от Русия.

Почти 1 милион барела дневно от руския капацитет за преработка на суров петрол са спрени заради атаките, което засяга износа на петрол с високо съдържание на сяра, обработван в китайски и индийски рафинерии, добавя консултантската компания.

В Европа търсенето на петрол беше по-стабилно от очакваното, нараствайки със 100 хил. барела дневно през февруари, казват анализатори на Goldman Sachs. Прогнозата беше за свиване с 200 хил. барела на ден през 2024 г.

Производството на суров петрол от САЩ - най-големият производител в света, е спаднало с 6% през януари спрямо рекорда през декември след мразовито време, показват данни на Администрацията за енергийна информация в петък.

Отделно подкрепа на цените оказа и по-високата производствена активност в Китай, която се разшири за първи път от шест месеца през март, показа официално проучване на фабриките в неделя, подкрепяйки търсенето на петрол от най-големия вносител в света.

Инвеститорите проучват и икономическите данни на САЩ, за да разберат кога Федералният резерв смята да намали лихвените проценти тази година, с което ще подкрепи световната икономика и търсенето на петрол.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase