След себе си бежанците оставят консерви, кутии от цигари, енергийни напитки, раници и спални чували

Село Бръшлян се намира на по-малко от 10 км от границата ни с Турция. Жителите му са не повече от 50 души, а често преминаващите мигрантски групи надхвърлят броя на местното население.

"Свикнахме с тях и вече не им обръщаме внимание. Ако сме повече или сме с кола, коленичат и се предават", споделя Стамат.

Местните потвърждават статистиката на МВР, че броят на бежанците е намалял три пъти през последната година. Но със затоплянето на времето очакват те отново да тръгнат по пътя край къщите им.

Има ли в болниците в Бургас непотърсени тела на бежанци

"Няма страх от тях, те си минават, лошо не са направили на никого. Има си войска, която ги връща по границата. Минават предимно млади хора - от 18 до 30-годишни. Преди години имаше и жени с деца и бременни, но тази вълна спря.", разкрива още Стамат.

Страхът у местните отдавна е изместен от състрадателността и милосърдието. "Имаме доста любопитни истории, включително няколко кметски наместници, които са ги посрещали, хранили и поили. Давали са им неща от първа необходимост, обличали са ги, съдействали са им даже за първа медицинска помощ. В крайна сметка това е човещина. Никой не е тръгнал да бяга по света, само защото така му е скимнало. Всеки бяга по някаква причина, било то от война, пандемия или икономическа криза", смята Деян Йотов, зам.-кмет на Малко Търново.

Преминавайки границата, бежанците се насочват към гористите местности, където по-трудно могат да бъдат забелязани. Според председателя на ловно-рибарско дружесво „Лебед” Невен Каравасилев интензивният мигрантски поток е направил ловуващите по-предпазливи в стрелбата. А срещите им с бежанци минават без напрежение. Това, което виждат у тях, е умора.

"Никакъв вандализъм няма сред местното население, подхождаме с разбиране. Но въпреки това винаги се контролира ситуацията и се уведомяват надлежните органи, защото все пак се преминава незаконно българската граница", поясни Йотов.

Гробище за бежанци: Десетки изоставени тела на мигранти в Странджа и Сакар

По пътя на бежанците екипът на NOVA открива консерви, кутии от цигари, енергийни напитки, раници и спални чували. "По-страшното е, че повечето отпадъци са бионеразградими и остават за много дълго време в природата", разкри Каравасилев.

Не след дълго екипът се натъква на скрит бивак, грижливо изграден в гората. Такива често намират и ловци в гората. Вероятно представлява укритие, в което са идвали много групи, очаквали своя каналджия, който да ги изведе по техния дълъг път към Европа. За скрития бивак ловците и горските служители известяват МВР. Счита се, че укритието за мигранти в близост до път всъщност е избрано от каналджиите. "Има колиба, пейки и висока наблюдателница", допълва Каравасилев.

Освен бежанците, каналджиите също оставят следи, а схемите, по които извозват мигрантите, отдавна не са тайна за местните.

След гонка: Задържаха десет нелегални мигранти край Панагюрище

"Имат си и белези, които поставят по пътя. Примерно празна турска вода сложена върху бурен и. когато колата мине, те излизат. Имат уговорки някакви, имат си знаци", разказва Стамат.

380 дела, свързани с каналджийство, се водят от Районната прокуратура в Бургас. Към този момент продължават да работят специално създадените КПП-та по пътищата в областта, които следят за евентуален мигрантски натиск.

Репортер: Елена Танева

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase