Кметът на Горна Оряховица заяви, че следват "кардинални мерки"

Мизерия, мръсотия и пиян персонал – такива условия откри кметът на Горна Оряховица Николай Рашков при внезапна проверка в дома за хора с умствена изостаналост в село Драганово.

Рашков отишъл в дома с екип на полицията, за да види как се изпълняват служебните задължения и спазва ли се трудовата дисциплина. Внезапната проверка била в резултат на множество сигнали.

„Беше извършена в петък, със съдействието на полицията и координирана с областния директор. В двора на заведението бяха пуснати обитатели на дома, без никакво наблюдение и контрол. Хората бяха лишени от обгрижване”, заяви кметът и уточни, че условията в сградата са били изключително лоши. 

Как живеят в най-хуманния затвор у нас - общежитието в Дебелт

По думите му, след като едва намерили персонала в сградата, видът на служителите наложил проверка за алкохол. „Установихме трима употребили. Единият се оказа с 1,71 промила. Това беше потресаващо”, допълни Рашков.

„Оттук нататък следват кардинални мерки. Ще предприемем дисциплинарни уволнения и действия по пълен контрол”, категорчно каза кметът. И допълни, че знае за разследвания, които според него са „заметени”.

Районната прокуратура във Велико Търново се самосезира, след репортажа на NOVA. Оттам съобщиха, че е образувана прокурорска преписка по случая и е разпоредена незабавна проверка. 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase