Той е особено опасен за хронично болните пациенти

Пустинният прах от Сахара е напът да напусне България. Очаква се до утре обстановката да се нормализира. От дни синоптиците предупреждаваха за висока концентрация на фини прахови частици.

Софиянци започнаха новата седмица в търсене на сянка и прохлада. Избраха парковете, въпреки предупрежденията за прах от Сахара.

„Мен лично този прах не ме притеснява кой знае колко. Ако искахме да се предпазим, щяхме да се изнесем и да не живеем в София“, каза Светлозара.

Според Сабина едва ли има начин да се спре пясъка от Сахара. „Все пак това са ветрове“, каза тя.

Вятър, дъжд и прах от Сахара: Какво ще бъде времето до края на февруари

Преносът на сахарски прах започна още на 29 март. „След това временно намаля, но сега – вчера и днес, е по-висока концентрацията“, каза Анастасия Кирилова от НИМХ.

Според климатолози първата предпоставка за пренос на прах е формирането на пясъчна буря в Северна Африка.

„И прахът от тази пясъчна буря, посредством възходящи движения, достига до височина три-пет, а понякога и повече хиляди метра над земната повърхност. От там атмосферната циркулация подхваща този пустинен прах и го пренася в Европа“, заяви климатологът Симеон Матев.

От Института по метеорология и хидрология казват, че явлението не е необичайно, когато говорим за пренос на пустинен прах с ниска концентрация.

Анастасия Кирилова заяви, че с такава висока концентрация запрашаване се случва по-рядко, веднъж-дваж годишно. Затова пулмолозите предупреждават – дори здрав човек може да почувства дискомфорт.

„Може да кашля, може да киха, може да му сълзят очите или да зачервеят конюнктивите“, каза пулмологът д-р София Ангелова.

По думите на д-р Ангелова пустинният прах е особено опасен за хронично болниците пациенти.

„Това са болните с бронхиална астма, с хронично обструктивна белодробна болест, при тях може да се появи и задух. Затова не пропускайте вашите медикаменти“, съветва пулмологът.

Заради замърсения въздух част от детските градини в столицата преустановиха занимания на открито. На този фон температурите остават по-високи от обичайните за април. Вчера в Русе падна 35-годишен температурен рекорд.

„Измерената температура вчера беше 30,2 градуса”, каза Емилия Петранова от Изпълнителна агенция "Проучване и поддържане на река Дунав".

В Монтана живакът достигна 33 градуса. Според климатолога Симеон Матев това е аномалия.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase