Според Щерьо Ножаров тези средства няма да бъдат отпуснати на базата на социално подпомагане

Спор в ефира на „Твоя ден” по NOVA NEWS относно предложението на ГЕРБ-СДС и ДПС да има великденски добавки за част от пенсионерите. Според бившия социален министър Ивайло Калфин става въпрос за социално подпомагане, което не е част от пенсионната система. Икономистът Щерьо Ножаров пък твърди, че тези средства няма да бъдат отпуснати на базата на социално подпомагане.

„На първо място предвиденото увеличение е от 11% за всички пенсионери. На второ място пенсионно-осигурителната система почива върху строги и ясни принципи, базирани върху осигурителния принос на лицата. Някак се забравя, че имаме 3-стълбов пенсионен модел. Това ще постави в нелоялна конкуренция първия стълб с втория и третия, които са на частен принцип. Каквото и разместване да правим, дефицитът в бюджета на НОИ е 11 млрд. лв.”, поясни Ножаров.

ГЕРБ и ДПС предлагат великденски добавки за някои пенсионери

„Имаме дългогодишна практика за великденски и коледни добавки. Те не са част от пенсията, могат да бъдат платени през НОИ. Това не са пенсии, а социално подпомагане. Ако има такова решение, то трябва да се случи с трансфер от бюджета на института, а не да се взима от парите за пенсии. Нормално е да се подпомогнат хора с ниски доходи, но нека не го бъркаме с пенсионната система. Винаги съм подкрепял добавките”, смята Калфин.

Ножаров контрира и заяви, че тези средства няма да минат проверката, която минават помощите за социално подпомагане.

За евентуалната актуализация на бюджета:

„Това е поредният абсурд във фискалната политика. От 2020 г. имаме бюджетен дефицит. Всяка година правим актуализация, което означава недобро изпълнение и разходване на публичните разходи”, коментира Ножаров.

Ивайло Калфин също смята, че не трябва да се прави актуализация на финансовата рамка през март.

Целия разговор гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase