Премиерът в оставка благодари на министрите

Премиерът в оставка Николай Денков благодари на всички министри от кабинета по време на последното заседание на настоящия Министерски съвет. Той направи отчет за свършеното от правителството. Според него през последния месец държавата е продължила да работи нормално, въпреки сложната предизборна политическа обстановка.

Денков: Тази седмица ще свършим максимален брой задачи, за да осигурим плавен преход към служебен кабинет

Денков изброи най-важните дейности на кабинета в „този извънреден месец":

„Вече пътуваме свободно по въздух и вода в Шенгенското пространство. При политическа стабилизация ще има решение и за сухопътните граници в Шенген до края на годината. Новият проект на закона за съдебната власт вече е на обществено обсъждане. Благодаря на екипа на Министерство на правосъдието. Без този закон конституционните промени не могат да доведат до истинска реформа в съдебната власт. Пациентите вече могат да получат лекарства на най-ниска цена за 50 групи сърдечно-съдови заболявания. Министерство на регионалното развитие и благоустройството подписа 642 споразумение с 162 общини за проектиране, строителство, основен ремонт и реконструкция на общински обекти на обща стойност над 1,7 млрд. лв. Днес правителството ще одобри мерки за преодоляване на диспропорциите в заплащането на администрацията за 269 млн. лв. Повишават се заплати за всички нива. Над 46 хиляди малки и средни земеделски стопани получиха 154 млн. лв. по схемата за преразпределително подпомагане за кампания 2023 г.”, заяви министър-председателят в оставка. И увери, че ще направят плавен преход към следващото служебно правителство.

Министрите все още не знаят в чии ръце ще трябва да предадат работата си.  На въпрос очаква ли да има приемственост между него и служебната власт финансовият министър в оставка Асен Василев отговори: „Ако знаете кой ще е следващият министър на финансите мога да ви отговоря и на този въпрос”.

Василев не знае някой от заместниците му да е търсен с предложение за пост в служебен кабинет. На приемственост в сектор „Регионална политика” се надява Андрей Цеков.

„Регионалното развитие изисква приемственост и устойчивост. Там само лошите неща стават бързо. Така че - да се надяваме, че ще бъде подбран човек, който ще продължи това, което сме започнали”, посочи регионалният министър в оставка Андрей Цеков. 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase.