Очакванията са древната книга да смени собственика си срещу 3,8 милиона долара

Един от най-старите ръкописи, създадени в Египет в зората на християнството, отива на търг. Той ще се проведе в Лондон от аукционна къща „Кристис” през юни. Очакваната продажна цена на ценната книга е близо 3,8 милиона долара.

Ръкописът, известен като „Кодексът Кросби-Шойен”, е писан върху папирус на коптски език около 250-350 година след Христа. Според експерти тя предшества Библията такава, каквото я познаваме в наши дни.

Ръкописът се състои от 104 страници, изписани върху 52 папирусни листа. Върху него в продължение на 40 години се е трудил един и същи писар, живеещ в първия християнски манастир в Горен Египет, в който са почитали Св. Пахомий Велики.

Продават на търг най-старата и пълна еврейска Библия

Експерти от „Кристис” посочват, че „Кодексът” съдържа най-ранните познати текстове от две  книги на Библията – послание от апостол Петър и Книгата на пророк Йона.

„Това са едни от първите богослужебни ръкописи за Възкресение. Те са писани в раннохристиянския период след разпъването на Христос на кръста. Така хората са се учили как да отбелязват Великден”, обяснява експертът Еудженио Донадони.  

По думите му „Кодексът” се е запазил в отлично състояние заради сухия климат е Египет. Той е една от малкото подобни книги от 3 и 4 век, оцелели до наши дни. Ръкописът е открит в Египет в началото на 50-те години на миналия век. След това става собственост на Университета в Масачузетс до 1981 година, когато е напълно разчетен. През 1988 година „Кодексът” е купен от норвежкия колекционер доктор Мартин Шойен, и в момента се предлага на търг като част от огромната му колекция.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: "Ройтерс"