„Аз и премиерът не знаехме за операцията", каза финансовият министър в оставка

Премиерът Николай Денков и аз не бяхме информирани за акцията в Агенция „Митници”. Това заяви финансовият министър Асен Василев пред журналисти след днешното заседание в Министерския съвет. И допълни, че от ДАНС по принцип са задължени да информират министър-председателя.

Акция на ДАНС и Антикорупционната комисия, обискираха дома и офиса на шефа на Агенция "Митници"

„Силно се надявам тази акция да не е насочена към ефективната работа на г-жа Банкова. Откакто тя стана шеф на Агенция „Митници”, има рекордно заловени количества наркотици, в това число и 170 кг хероин. По сигнал от австрийското правителство бяха уволнени 20 митничари. Сменени бяха началниците на смени и на пунктове, където има контрабанда. Вече има митничари от САЩ на ГКПП „Капитан Андреево” и в Бургас, очакваме митничари и от Англия", каза финансовият министър в оставка.

Според него днешната акция срещу шефката на Агенция „Митници” е била преди срещата ѝ с посланичката на Австрия, на която двете трябвало да обсъдят пристигането на австрийски митничари у нас.

„Ако няма сериозни доказателства, които да излязат в края на тази акция, за мен това е сплашване на шефката на агенцията Петя Банкова, която тръгна да пресича каналите контрабанда и уволни 20 митничари по сигнали на чужди митнически служби”, каза Василев.

Той смята, че някой, който покровителства каналите за контрабанда, има интерес те да не бъдат спрени. Министърът в оставка обясни, че финансовото разузнаване е в ДАНС от 6-7 години. "Там се концентрира тази информация", обясни Асен Василев.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase