Тя ще има 12 членове

След дълъг среднощен дебат депутатите създадоха временна комисия за разследване на корупционните практики в Агенция "Митници" и евентуалната роля на Асен Василев в тях.

Предложението за тази комисия беше внесено от депутатите на ИТН. А причината - задържането на седем души от ДАНС и Антикорупционната комисия, сред които шефът на Агенция „Митници” Петя Банкова и заместника ѝ.

НС решава да създаде ли комисия за корупционни практики в Агенция "Митници"


От ПП-ДБ гласуваха „против”, тъй като предложението им наименованието ѝ да бъде сменено - без участието на финансовия министър в оставка, не беше прието от залата.

Въпреки това предложението за създаването на временната комисия беше прието. Тя ще има 12 членове, а неин председател ще бъде Тошко Йорданов от ИТН. По време на дебатите отново се стигна до словесни престрелки.

„Понеже никой не е над закона и няма комисия и прозрачност, срещу която да сме против. Ще я подкрепим, но да сменим заглавието на тази комисия. Да се казва Временна комисия за разследване на корупционните практики в Агенция „Митници”. Всичко друго е отвратителен популизъм, без смисъл. Ние гледаме вашето чалгаджийско предаване. Не искаме парламентът да се превръща в такова, без това обидно заглавие към Асен Василев”, заяви Кирил Петков.

„Популизмът струи от вас цял ден. Арестът днес е на човек, който Асен Василев лично е назначил в Агенция „Митници”. Искам да проверя дългата ръка на Асен Василев докъде е стигнала”, заяви Станислав Балабанов от ИТН.

„Точно така се прави, г-н Петков. Не се чака 9 месеца, когато си в сглобка. Прави се веднага на мига. Тази е назначена от Василев.”, заяви Тошко Йорданов.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase