Утре ще знаем предложените от Димитър Главчев министри

Предстои развръзката със съставянето на служебното правителство. Президентът Румен Радев очаква утре в 09.30 ч. номинираният за служебен премиер Димитър Главчев, както и представители на шестте партии и коалиции в парламента. Това ще даде ход и за следващата конституционна процедура - насрочването на предсрочен парламентарен вот. Указът за изброите трябва да издаде президентът, който се срещна с ЦИК.

„Ако разликата между двата вида избори е една седмица, това ще доведе Централната избирателна комисия до невъзможност да изпълни законовите си задължения”, заяви Камелия Нейкова, председател на ЦИК.

Радев: Главчев заяви, че ще бъде готов със състава на Министерския съвет до края на деня

Затова, ако са на различни дати между изборите трябва да има няколко седмици, обясниха от ЦИК. Още при даването на 7 дни на Димитър Главчев, държавният глава заяви, че дава такъв срок, за да се направи всичко възможно за избори 2 в 1.

„Най-важно е да потвърдите, че ще се справите с този вариант”, обърна се Радев към представителите на ЦИК. От комисията увериха, че ще успеят.

Указите за европейски и национален парламент се очаква да бъде издадени от президента следващата седмица. Ако консултациите при президента и указът на президента за служебен кабинет приключат още утре, то най-вероятната дата за предсрочните избори е 9 юни - едновременно с изборите за европейски парламент. Ако, обаче този процес се забави, то тогава най-вероятно извънредните избори за Народно събрание ще са на 23 юни. Както вече разбрахте - според ЦИК ще е необходимо повече от 7 дни време да бъдат върнати машините за гласуване след евровота и да им бъде инсталиран друг софтуер за парламентарния вот.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase.