Това сочат данните от ежемесечното бизнес проучване на S&P Global и Търговската банка на Хамбург

Икономическата активност в еврозоната нарасна през март до 10-месечен връх, завръщайки се към нивата на растеж за пръв път от май 2023 г. Възстановяването обаче е неравно, като се дължи най-вече на по-силния от очакваното подем на бизнес активността в сферата на услугите, при все още низходящо движение в промишлената индустрия. Това показват окончателни данни от ежемесечното бизнес проучване на S&P Global и Търговската банка на Хамбург (Hamburg Commercial Bank).

Общият PMI индекс на S&P Global, включващ активността в промишлеността и сферата на услугите, се повиши през март до 50,3 пункта от 49,2 пункта през февруари. Това е най-високото ниво от май 2023 г. насам, когато индексът за последно беше на позитивна „територия” - над важното ниво от 50,0 пункта, което е водораздел между експанзията и свиването на бизнес активността в частния сектор.

Влизането на България в еврозоната ще струва на държавата 500 млн. лева

„Най-накрая има отново добри новини. Секторът на услугите в еврозоната постепенно си стъпва на краката, след като бизнес дейността се стабилизира през февруари, а през март показа признаци на умерен растеж", посочи Сайръс де ла Рубия, главен икономист в Търговската банка на Хамбург.

PMI индексът на активността в сферата на услугите нарасна през март до 51,5 пункта от 50,2 пункта месец по-рано, отбелязвайки най-високо ниво от юни 2023 г. Това засилва надеждите, че този важен сектор в европейската икономика ще получи известен импулс въпреки продължителния период на рекордно високи лихви.

Промишленото производство обаче продължи да намалява за пореден месец, като съответният PMI индекс спадна до 46,1 пункта през март от 46,5 пункта през февруари. За солидното подобрение в сектора на услугите допринесе новият бизнес, като PMI индексът на новите поръчки скочи през мат до 51,4 от 49,8 пункта през февруари.

Още по темата гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase