С него ни среща „Дойче веле”

От германския федерален парламент сутрин до подиума вечер – това е животът на един от най-успешните мъжки модели в Германия, който е джендър флуид. Феликс Нидер се бори срещу дискриминацията и границите между половете. Той представя дамски облекла и на Седмицата на модата в Берлин, където е нает от няколко дизайнери.

„Джендър флуиден означава „плуващ през половете като риба”. Не си поставям ограничения. Вземам това, което харесвам, независимо дали е мъжко или женско. Нося, каквото искам”, споделя Нидер пред „Дойче веле”.

Той се бори усилено за това самочувствие, извървявайки пътя си от тормозен ученик до един от най-успешните модели в Германия. Още като дете Феликс предпочитал да играе с кукли. Момчетата от класа му се подигравали. На 12 години осъзнал, че е гей. От страх да не бъде още по-отхвърлен, той крие истината за себе си повече от 10 години.

Коя е Рики Колe - първата транс мис Нидерландия

„Видях се на 20 и на 30 и си представих как обществото постоянно ме дискриминира. В един момент реших, че ще сложа маска и ще играя роля. Ще се опитам да говоря с плътен глас и ще се присъединя към момчетата, може би дори ще играя футбол”, спомня си Феликс.

Сега вече той признава своята хомосексуалност, но я разкрива на чак 23-годишна възраст. И то само пред майка си. По-късно пише и много лична автобиография за своя двойствен живот, озаглавена: „Когато моето гей Аз умря“.

След като завършва гимназия, Феликс учи право в Хамбург. Когато е открит като модел, той напуска университета, мести се в Лос Анджелис и натрупва опит пред камерата. През 2022 г. е удостоен с честта да закрие ревюто на полско-германския моден дизайнер Давид Томашевски, където представя сватбена пола и призовава за по-голяма толерантност. Това е повратна точка в живота му.

Оттогава Феликс получава множество преедложения. Той е наеман като модел за мъжко, дамско и джендър флуид облекло. И събира личния си гардероб от целия спектър.

Феликс е и политически активен срещу дискриминацията. Хомосексуалността може да е легализирана в Германия през 1994 г., но предразсъдъците все още съществуват. И основният закон на Германия не посочва изрично, че хората не могат да бъдат дискриминирани поради тяхната сексуалност.  За да помогне това да се случи, той се среща с Рикарда Ланг в Бундестага. В момента тя е председател на Зелената партия на Германия - една от формациите, съставляващи управляващата коалиция. Тя подкрепя целите на Феликс.

Още по емата гледайте във видеото. То е част от предаването „Евромакс“ на „Дойче веле“, което се излъчва всяка събота от 11.30 ч. и понеделник от 22.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase