Това е нетрадиционен подход за справяне с казуса, наречен „бърза мода”

Има не само бърза храна, но и бърза мода. И тя е също толкова нездравословна, но за околната среда. Модната индустрия е основен замърсител: непрекъснато се задават нови тенденции и за да ги следвате, трябва да купувате нови дрехи - обикновено евтино произведени и евтино продавани.

В Амстердам феновете на модата могат да намалят въздействието на бързата мода върху околната среда, като наемат дрехи. А това е възможно в една... „библиотека”.

Стотици рокли, панталони и ризи са подредени там според етикета или стила. Цената за заемането им варира от 25 цента до няколко евро на ден. Може да бъдат закупени и други артикули. След като заетите бъдат върнати, те се изпират, преди отново да заемат местата си по стелажите.

„Бързата мода”: Франция налага санкции и забрани на производителите на евтини дрехи

Също като в обикновена библиотека, потребителите трябва първо да се регистрират. А нетрадиционното място за мода вече може да се похвали с около 6 хил. членове. Разполага и със собствен онлайн магазин, както и с пунктове за събиране и предаване в други нидерландски градове.

В ерата на бързата мода ООН твърди, че средностатистическият човек купува 60% повече дрехи, отколкото преди 15 години. И ги запазва за доста по-кратко. Всяка секунда еквивалентът на камион, натоварен с дрехи, се изгаря или изхвърля на сметищата по света. Много от изхвърлените дрехи се озовават в африканските страни. Там те попадат направо на купчината с боклук или пък се продават като дрехи втора употреба, препълвайки местните пазари.

Още по темата гледайте във видеото. То е част от от поредицата „Европа в 15 минути“ на „Дойче веле“, която се излъчва всяка неделя от 16.00 ч. и във вторник от 12.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase