Темата коментират Гарабед Минасян и Любомир Дацов

Народното събрание забрани на Асен Василев да харчи пари от бюджета. Темата коментират бившият зам.-министър на финансите Любомир Дацов и икономистът проф. Гарабед Минасян в ефира на предаването „Твоят ден“ по NOVA NEWS.

Дацов каза, ча за един ден от Министерството на финансите са похарчили 2,2 млрд. лв. Той посочи, че част от парите за са „Топлофикация“, а 400 млн. лв. - за Столичната община. Дацов обясни още, че отпускането на такъв аванс е скандално. Бившият финансов министър обаче допълни, че независимо от това НС не е трябвало да налага такава забрана на Асен Василев.

Експертът е на мнение, че бюджетът е в срив, а данъчните приходи са по-ниски. Той поясни, че на фона на тези разходи има увеличение на пенсиите и заплатите, което е фискален трик.

Атанас Пеканов: Институциите трябва да работят България да се подобрява

Минасян каза, че действията на НС са своеобразна актуализация на държавния бюджет без следване на определените правила. Той нарече тези действия "своеволие". По негови думи би имало нарушение на финансите, ако се направи разход, който не е предвиден. Професорът смята, че изпълнението на бюджета на този етап върви добре.

Целия разговор гледайте във видеото. 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase