В него ще се включат високопоставени представители на ЕС, министри от региона и дипломати

Форумът „ЕС среща Балканите" събира високопоставени представители на Европейския съюз, министри от региона, дипломати и анализатори в понеделник в София. Организатори са Европейския либерален форум, партия АЛДЕ и Атлантическия клуб в България.

Форумът, който се провежда за трета поредна година, служи като основна платформа за диалог между Европейския съюз и Балканите и обещава да насърчи по-задълбоченото сътрудничество и да засили икономическия растеж в региона, съобщиха организаторите.

Еврокомисарят по разширяването Оливер Вархеи пристига у нас

Акценти в програмата са изказванията на вицепремиера и министър на външните работи в оставка Мария Габриел, на еврокомисаря по съседство и разширяване Оливер Вархеи, както и на председателя на Европейския парламент Роберта Мецола.

Фокус на тазгодишното издание ще бъде поставен върху важността от задълбочаването на сътрудничеството между региона на Балканите и Европейския съюз в контекста на все по-сложната геополитическа обстановка заради войната на Русия в Украйна, която показва значението на единството и целенасочеността в европейското семейство, съобщиха организаторите.

Мария Габриел каза, че желанието е да бъдат ускорени процеси, така че те да носят полза за гражданите в региона и за целия ЕС. 

„Радвам се, че за трета поредна година в София си дават среща и представители на европейските институции, и на националните на региона, защото вярвам, че повече от всякога имаме нужда да бъдем обединени. Обединени още по-силно пред общите заплахи за нашата сигурност и за нашите ценности. Защото вярвам, че сме единодушни, че интерграцията в Европейския съюз, в Европейското общо пространство на върховенство на правото, на общия пазар на хора, стоки, услуги и капитали, е единственият, единственият жизнеспособен път за развитието на региона на Балканите“, каза Габриел.

"Сложната геополитическа ситуация поставя пред всички нас множество предизвикателства. Тя подлага на риск европейската и световната сигурност", каза още вицепремиерът.

ЕС увеличи своята многостранна политическа и финансова подкрепа в процеса на разширяване, посочи Габриел. За да можем да запазим доверието в процеса на разширяване е важно да продължим да говорим и да се придържаме към принципа на напредък според собствените заслуги, който е в основата на процеса и методологията на политиката за разширяване, обясни тя.

Много е важно да не губим от поглед необходимостта да продължи активната работа за противодействие на антиевропейската дезинформация и пропаганда, заяви вицепремиерът.

Габриел отбеляза подкрепата на България за Украйна, Молдова и Грузия. Вицепремиерът посочи, че през последните девет месеца е имало конструктивен диалог между България и Република Северна Македония. Постигането на пълна нормализация в отношенията между Сърбия и Косово е от ключово значение за стабилността и просперитета на целия регион, каза тя.

Според нея ЕС е по-динамичен и по-диалогичен към своите партньори. Проект на първата външнополитическа стратегия на България ще бъде представена по-късно днес, припомни Габриел.

България е и ще продължи да бъде надежден партньор на Западните Балкани по пътя на тяхната интеграция в ЕС, заяви Мария Габриел.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

 
Източник: БТА